måndag 6 februari 2012

Dieter, fungerar dom?

Jag får oftast frågor angående om man ska gå på dieter som LCHF, GI, Stenålderskosten eller liknande för att gå ner i vikt eller om detta kan göra ens prestation bättre? Jag tänkte kort redogöra min syn på detta med dieter, funkar de verkligen eller är det en bluff?

I dagens samhälle proppas löpsedlarna upp om att "Lisa" gick ner 20 kilo på några månader utan att knappt röra på sig, det enda hon gjorde var att följa en diet med enkla steg. Visst säljer dessa historier och jag själv sitter och läser dem och undrar hur det gick till. För om vi tar och tittar närmare på de mest kända dieterna så som LCHF, GI, Stenålderskosten så har alla en gemensam nämnare och det är att minska på kolhydrats intaget och öka andelen fett och protein, därför ska man använda sig av så naturliga produkter som möjligt där inget fett tagits bort. När det gäller LCHF kosten så ska även de mesta av frukt och grönsakerna undvikas.

Så vad är det som är så bra med att följa dessa dieter? Jo givetvis är det att man förlorar vikt och oftast väldigt snabbt, enligt Kostdoktorn som är en stor LCHF förespråkare så går man ner 2 kilo första veckan för att sedan gå ner 0,5-1 kg per vecka, man kommer även att bota typ 2 diabetes.

Detta med att man minskar i vikt stämmer men oftast beror detta på att när kolhydraterna försvinner förlorar kroppen vatten som är bundet till glykogenet (kolhydrats reserv som finns i muskler och i levern) och man blir därför lättare, denna vikt går man givetvis upp igen när man slutar med dieten och börjar äta kolhydrater igen och oftast när man håller på med dieter så förlorar man 10-20% av muskelmassan.
Nyutkomna studier visar också att LCHF kan ge upphov till Tjocktarmscancer, Bröstcancer, ökad infektionsrisk m.m.
När man även inte får äta så mycket frukt och grönt så får vi dessutom inte i oss alla vitaminer och antioxidanter som som vi behöver och bristsjukdomar kan uppkomma.

Kolhydrater är vårat bästa bränsle för kroppen när vi idrottar och även om protein och fett kan omvandlas till kolhydrater så anser jag det bättre att få i sig riktiga kolhydrater för att kunna prestera på topp för proteinerna och fettet behöver kroppen ha till andra saker som att bygga upp muskler.
För att citera Hero i gladiatorerna när han var med i en debatt om LCHF "Jag skulle vilja se Gunde åka 5 milen på en liter olja", jag tycker detta säger mycket om dieten inte fungerar när man idrottar.

Det finns inga genvägar till att bli smal och hälsosam utan det är bara ut och motionera och ät varierad och riktig kost som innehåller alla basämnen som kolhydrater, protein, fett, mineraler och vitaminer och ät inte för mycket skräpmat och snacks, för det hela är väldigt enkelt, får vi i oss mindre kalorier än vi gör av med går vi ner i vikt och får vi i oss mer kalorier än vi gör av med går vi upp i vikt, och bli inte lurade av alla rubriker om folk som gå ner en massa i vikt pga dieter för oftast är resultatet en snabb viktnedgång men då dieten bryts ökar kilorna igen och man går upp alla kilon om inte mer igen.

Inga kommentarer: